Stambuł w pigułce.

Cześć! / Merhaba! 


Dziś zabieram Cię na wycieczkę do Stambułu - tureckiego miasta, jedynego na świecie położonego na dwóch kontynentach - Europie i Azji. W części europejskiej znajduje się większość zabytków i instytucji ekonomicznych (975 km2), natomiast część azjatycka ma charakter rezydencjalny (856 km2). Rozciąga się po obu stronach cieśniny morskiej Bosfor, od północnego wybrzeża Morza Marmara do południowego wybrzeża Morza Czarnego. 




Co należy wiedzieć przed wyjazdem?

1. Aby wjechać na teren Turcji, musisz okazać paszport, który jest ważny jeszcze  przez co najmniej pół roku.
2. Do paszportu wklejana jest wiza, której ważność wynosi  90 dni, a koszt to 20 USD.


Źródło: http://www.dalekoniedaleko.pl/wp-content/uploads/2013/12/paszport_13.jpg

3. Walutą w Turcji jest lira turecka ( ok. 0,90 zł), którą najkorzystniej jest wymienić na miejscu, ale oczywiście jeśli nie masz takiej potrzeby możesz płacić w euro, dolarach lub funtach. Na terenie Stambułu jest wiele bankomatów, w których są honorowane również polskie karty, jednak możesz wypłacić tylko liry. :)


Źródło: https://www.ecestaticos.com/imagestatic/clipping/f2e/47c/f2e47cd051e003724a5652ccdb852ed0/la-lira-turca-cae-a-minimos-historicos-y-las-divisas-de-malasia-e-indonesia-vuelven-a-1998.jpg?mtime=1439980761


4. Turcja jest krajem odmiennym kulturowo.
5. Kultura wymaga, aby targować się na bazarach. Jeśli tego nie zastosujesz to tak jakbyś obraził osobę sprzedającą. Co Ci szkodzi? Potarguj się trochę, spraw tej osobie radość :)
6. Odwiedzając meczety, pamiętaj, że przed wejściem należy zdjąć buty, mieć okryte ramiona i kolana. Jeśli jesteś kobietą to nie zapomnij zabrać jakiejś chusty, aby zakryć głowę i włosy.
Jednak przechodzisz obok meczetu, masz ochotę wejść, zobaczyć, ale nie jesteś odpowiednio ubrany? Nic nie szkodzi. Przed wejściem do każdego meczetu znajdują się wieszaki z chustami i innymi materiałami, które mogą Ci się przydać.
 
Źródło: http://www.artsportour.com/resim-urun-yuk/sultanahmet_camii.jpg


Jak tam dojedziemy? 

Mamy kilka opcji. Z Polski do Stambułu można dostać się samolotem, samochodem lub koleją.

  Stambuł nie ma dobrych połączeń kolejowych z Europą. Regularnie z tego miasta kursują jedynie składy do Salonik, Sofii i Belgradu. Dojazd z Warszawy do Turcji przez Budapeszt, Belgrad i Saloniki trwa ok. 58h, a przez Budapeszt i Sofię - 43h. Jeśli masz ochotę "tłuc" się tyle godzin - proszę bardzo. :) 

Podróż samochodem? Jest zdecydowanie najtańsza(ok. 170 Euro = 720 zł), jednak nie najszybciej, bo ok. 25h. Najkrótsza trasa z Polski (Cieszyn) prowadzi przez Słowację, Budapeszt, Suboticę, Belgrad, Sofię, Płowdiw i Edirne - 1700 km, z czego tylko 350 km autostradą. Opcja ta jest korzystna dla osób, które chcą wybrać się do Stambułu za niewielkie pieniądze.
 Najkorzystniejszą opcją jest jednak podróż samolotem. Lot bezpośredni trwa około 3h, z przesiadkami nieco dłużej. Samoloty linii LOT i THY latają regularnie z Warszawy do Stambułu i z powrotem. Koszt na dzień dzisiejszy to od ok. 250 zł wzwyż w jedną stronę. 

Noclegi
Największą popularnością wśród turystów o ograniczonym budżecie - czyli nas studentów - cieszy się polecana przez większość przewodników dzielnica Sultanahmet, w najbliższym sąsiedztwie Błękitnego Meczetu, czyli właściwie w Centrum. Przeciętna cena za skromne warunki w czystym hoteliku to od 7 - 15 euro od osoby. W sezonie w wielu hostelach można przenocować się na dachu od 3 do 7 euro, z czego turyści indywidualni bardzo chętnie korzystają. Większość hosteli w wyżej wspomnianej dzielnicy ma zbliżony standard i ceny, a wszystkie prześcigają się w tworzeniu "atmosfery" dla indywidualnego turysty, gdzie może on spotkać innych podróżników i nawiązać bliższe znajomości podczas organizowanych na tarasach dachowych grill- party.



5 miejsc, które warto zobaczyć w Stambule
1. Plac Sultanahmet 
Serce historycznego półwyspu i jego najpiękniejszy zakątek, zespół bezcennych zabytków i wypielęgnowanych parków, tłumnie odwiedzanych przez turystów. 

2. Bazylika Hagia Sophia 
W przeszłości świątynia chrześcijańska, następnie meczet. Budynek uważany jest za najwspanialszy obiekt architektury i budownictwa całego pierwszego tysiąclecia naszej ery. Dziś pełni rolę kościoła - muzeum.  
                  
Źródło: http://bi.gazeta.pl/im/80/e1/bc/z12378496IE,Stambul---Hagia-Sophia.jpg


3. Błękitny meczet 
Najpiękniejszy i najsławniejszy meczet Stambułu, który jest podręcznikowym przykładem klasycznej architektury osmańskiej. Wybudowany w XVII w. Jego położenie nieopodal Hagi Sophii nie jest przypadkowe i świadczy o ambicjach młodego sułtana Ahmeda I, który pragnął, aby nowa budowla z 6 minaretami (wieżyczkami) przewyższała pod każdym względem tysiącletnią budowlę. Meczet pretendował do rangi najważniejszego meczetu osmańskiego. Na dziedzińcu stoi ośmiokątna fontanna. Nazwa budowli wywodzi się od jasnych płytek pokrywających wnętrze meczetu. Otoczony murem kompleks obejmuje ogród, ze znajdującą się na jego terenie szkołą podstawową i teologiczną oraz grobowcem sułtana Ahmeda.
Źródło:http://livingstyle.pl/media/products/e81c9e6d4a42142890/images/thumbnail/big_42142890.jpg?lm=1465703869

Źródło: https://fotoelzbieta3.files.wordpress.com/2012/08/bm.png?w=627&h=351


4. Pałac Topkapi 
Atrakcja nie ustępuje rangą Hagi Sophii, chociaż jest to atrakcja na zupełnie inną skalę. Na placu przed pałacem znajduje się najpiękniejsza fontanna w Stambule- fontanna Ahmeda II. Budowla z XVIII w. reprezentująca tureckie rokoko. Kwadratowa konstrukcja zwieńczona jest 5 kopułami, a fasady pokryte rzeźbionymi ornamentami. Obok znajduje się brama będąca jednym z najstarszych elementów pałacu. Topkapi to historia sama w sobie, obfitująca w niezliczone pożary, odbudowy i przebudowy. Jedna z bram na północnym krańcu cyplu najeżona była armatami, od czego później wzięła się nazwa pałacu - Pałac przy Bramie Armatniej.

Źródło:https://i0.wp.com/rosomag.pl/wp-content/uploads/2015/01/topkapi.jpg?fit=1500%2C850&ssl=1

Źródło: http://cdn28.se.smcloud.net/t/photos/t/558196/palac-topkapi-w-stambule_26926635.jpg

5. Cysterna bazylikowa

Jest największą z kilkuset starożytnych cystern (sztucznych zbiorników na wodę), która wciąż znajduje się pod miastem Stambuł, w pobliżu Hagi Sophii. Zbiornik jest podziemną komnatą o wymiarach 143 x 65 m, zdolną pomieścić do 80- 100 000 m3 wody. Prowadzą do niego 52- stopniowe schody. Sklepienie cysterny jest podparte 336 marmurowymi kolumnami ustawionymi w 12 rzędach po 28 kolumn, wysokimi na 9m i odległymi od siebie o 4,8 m.  


Źródło: http://s2.flog.pl/media/foto/4649960_cysterna-bazylikowa-yerebatan-sarnc--stanbul.jpg


  Będąc w Turcji- polecam skorzystać z ŁAŹNI! 


Przystosowanych dla turystów łaźni tureckich  w Stambule nie brakuje. Większość z nich czynna jest od 7 rano do 24. Prawdziwą turecką „kąpiel” podobno można zażyć w 2 najpopularniejszych tego typu obiektach: Cağaloğlu Hamamı i Çemberlitaş Hamamı. Kąpiel wynosi około 18 – 20 euro, a pełna usługa z masażem i myciem 23 – 25 euro. Znajdą się także tańsze, ale nie ma co spodziewać się luksusów.
                W łaźni chodzi się w plastikowych klapkach. Pierwsze pomieszczenie to sala z podgrzewaną podłogą, w której jest bardzo parno i duszno. Kładziesz się na marmurowych ławach wdychasz wilgotne powietrze, odprężając mięśnie, myśli się uspokajają, a ciało i dusza znajdują przyjemne ukojenie. Jeśli zamówiło się mycie, po chwili podchodzi łaziebny  z mydłem i szorstką lnianą rękawicą, którą zaczyna szorować Twoje ciało. Dalej kolej na masażystę… I od razu robi się ciepło, miło i przyjemnie ;)


Źródło: http://www.tmf-dialogue.in/wp-content/uploads/2016/09/hamam1.jpg

Źródło: http://www.ephesusshoreexcursion.com/wp-content/uploads/2016/06/turkish-bath-1.jpg


Czego warto spróbować w Stambule?
 Kuchnia turecka charakteryzuje się niewiarygodnym bogactwem potraw. Zupy złożone z warzyw, mięsa i jogurtu. Ciasta są bardzo słodkie lub pikantne.

PILAW - gotowany ryż z masłem lub oliwą, mięsem albo warzywami . Bywa dodatkiem lub daniem głównym.
Źródło: http://bi.gazeta.pl/im/ce/f9/11/z18846158IER,Pilaw.jpg

KEBAB – mięso pieczone na ogniu albo w piekarniku; wyróżnia się 2 rodzaje: Şiş Kebap
(z grilla) i doner kebap (na obrotowym rożnie)
Źródło: https://www.standard.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2016/02/12/12/donerkebab1202a.jpg

KUZU Güveç – jagnięcina duszona w warzywach w glinianym garnku;
Źródło: https://isbh.tmgrup.com.tr/sbh/2016/03/23/650x344/1458739417548.jpg

 

MAHMUDIYE – przysmak kuchni sułtańskiej; mięso z kurczaka w miodzie, morelach, migdałach  i rodzynkach z dodatkiem pieprzu

Źródło: http://www.hulyameral.com/wp-content/uploads/2016/11/ball%C4%B1-mahmudiye-650x366.jpg


DESERY

BAKLAVA – ciasto listkowe, przekładane orzechami, migdałami i pistacjami, zalane gęstym syropem;
Źródło: https://fthmb.tqn.com/4-w0gweg1vAWvBeIHEv9MzR7pyU=/2832x1914/filters:no_upscale()/PistachioBaklava-GettyImages-183422455-5997abb09abed50010b57402.jpg
  
KADAIYF – cieniutkie, pieczone nitki z orzechowymi nadzieniami;
Źródło:https://i.ytimg.com/vi/RoKlpVJuGyE/hqdefault.jpg 


HELVA ( chałwa) – ma kilka odmian od klasycznej sezamowej, po przez gęstą masę
 z manny z bakaliami po mączny budyń gotowany na stypy.
Źródło: http://bulayhan.com/wp-content/uploads/2016/08/helva-destek-3.jpg


LOKUM – galaretka o różnych smakach, najpopularniejsza to różana, w której zanurzone są rozmaite orzechy.
Źródło: https://pbs.twimg.com/media/BmqT4G-CQAEdINW.jpg



NAPOJE
KAWA PO TURECKU – to smolisty napój z bardzo drobno zmielonych, świeżo prażonych nasion kawy, parzonych powoli (najlepiej z cukrem) w metalowym tygielku, podawane w maleńkiej filiżance. Dobrze przyrządzona kawa po turecku ma gruby kożuch na wierzchu.
Źródło: http://www.national-geographic.pl/media/cache/gallery_view/uploads/media/default/0010/30/1c7e6d93e38e805dfd13e282c84db5f4ce031c12.jpeg


 HERBATA PO TURECKU (çay) – czarna herbata przyrządzana w postaci mocnego i najczęściej słodkiego naparu, serwowanego w charakterystycznych szklaneczkach w kształcie tulipana, często podawana w samowarze.

Źródło: http://diefontaene.de/wp-content/uploads/2016/03/tuekrischer_tee.jpg


ALKOHOLE         
PIWO - jak na nasze polskie realia, tureckie piwa nie powalają. Lepiej się napić już czegoś mocniejszego. :)
Źródło: https://www.choratravel.com/wp-content/uploads/2015/03/Tatilde_Efes_Pilsen.jpg

WINA
Produkowane  są w Kapadocji, nad Morzem Egejskim i Czarnym.
 
Źródło: https://winicjatywa.pl/wp-content/uploads/2013/08/kavaklidere_wines.jpg

MOCNY ALKOHOL
Tradycyjnym, a przy tym najpopularniejszym alkoholem spożywanym z rybami i meze (przekąski do alkoholu) jest Rakı – to owocowa wódka, silnie aromatyzowana anyżem, nazywana lwim mlekiem, gdyż po dodaniu lodu lub kilka kropel wody zmienia barwę z przezroczystej na białą.
Źródło: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCO79mMg5wuSgCcoWz-Cl1r7YlENawnCl0ybPpiocxstLFa2DY5U2rWm9BJx6NgMFnmiwy9_-1LbosQ-ILZ3I5J4La7tbLISdMTiopB_UOKp0dkCRIIyDQ7uo1B9dLA2uDjuoB9IAn1zdm/s1600/raki.jpg


Wśród bezalkoholowych napoi, prym wiodą:
 Ayran – lekko posolony, rozcieńczony wodą jogurt;
Şalgam – pikantny sok z rzepy;
Boza – gęsty kwas chlebowy;
Sahlep – słodki napój przypominający rozwodniony budyń, pozyskiwany z korzeni dzikich orchidei;


Do alkoholu podawana jest grupa potraw zwana MEZE, do której należą:
Cacık – jogurt z czosnkiem, ogórkiem, miętą i oliwą;
Dolma – gołąbki z liści winogron, kapusty, kwiatów dyni lub cukinii, nadziewane ryżem lub mielonym mięsem;
Fava – pure z fasoli
Hummus – pasta sezamowa z czosnkiem i oliwą
Kisir – pasta z pomidorów, pietruszki, cebuli, czosnku, soku granatu oraz różnych przypraw;
Do meze zaliczane są pikantne pikle, a w regionach nadmorskich owoce morza.


I tym optymistycznym akcentem, nieco wzbudzającym głód, kończymy dzisiejszą podróż. Mam nadzieję, że podobał Ci się Stambuł. Jeśli udało Ci się być w tym mieście, podeślij nam, na naszego fanpaga, swoje zdjęcie! Chętnie zobaczymy gdzie masz fotkę i podzielimy się z innymi! :) Do zobaczenia, w kolejnej podróży! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz